Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Οδηγός Εύρεσης Drivers

Πολλές φορές, ύστερα από κάποιο format κάποιοι drivers μπορεί να μην εγκατασταθούν. Το βλέπουμε αν πάμε στο Device Manager (κάποιες συσκευές έχουν ένα κίτρινο σήμα  κόκκινο αν την έχουμε απεγκαταστήσει) μπροστά από την περιγραφή τους, αν έχουμε WindowsXP). 


Αυτό γίνεται γιατί το λειτουργικό που εγκαθιστούμε (αναφερόμαστε σε Windows) δεν είναι δυνατό να έχει drivers για κάθε συσκευή που είναι εγκατεστημένη στον Desktop υπολογιστή μας ή στο laptop μας. Στα laptop μάλιστα παρατηρείται συνηθέστερα αυτό καθότι αυτά έχουν κουμπιά συντομεύσεων, card readers, bluetooth κλπ.


Για να κατεβάσουμε λοιπόν τον driver που μας λείπει, πάμε στη σελίδα του κατασκευαστή του προϊόντος και (στο επίσημο site – στο τμήμα Downloads συνήθως) βρίσκουμε τον driver που μας λείπει. Όταν μιλάμε για τον κατασκευαστή εννοούμε ότι αν πχ ξέρουμε ότι η κάρτα δικτύου μας είναι Realtek πάμε στο site της Realtek (δεν εννοούμε το μαγαζί από όπου αγοράσετε το μηχάνημά σας πχ. Πλαίσιο – αν και καλό θα ήταν να είχαν στο site τους, τους drivers των μηχανημάτων που σας πουλάνε, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία). Ειδικότερα στα laptop, στα site των κατασκυεαστών πχ. acer, toshiba για κάθε μοντέλο υπάρχουν συγκεντρωμένοι οι αντίστοιχοι drivers και μπορείτε να τους κατεβάσετε. 

Τώρα σε περίπτωση που δε μπορέσετε να βρείτε τους drivers της συσκευής που σας λείπει, τι κάνετε?
Πηγαίνετε (αν έχετε Windows XP) Έναρξη – Πίνακας Ελέγχου – Σύστημα – Υλικό – Διαχείριση Συσκευών. Εμείς εδώ έχουμε Windows 7. 

Κλικάρετε τη συσκευή που έχει πρόβλημα και με δεξί κλικ πάμε στις ‘Ιδιότητες’. Εκεί επιλέγουμε την καρτέλα ‘Λεπτομέρειες’.
Στο ‘Αναγνωριστικό εμφάνισης συσκευής’ (ή Matching device id) μπορούμε να βρούμε τα vendor id και device id


Στο δικό μας παράδειγμα έχουμε pci\ven_10ec&dev_8136&rev_02, που σημαίνει ότι vendor id = 10ec, device id = 8136. Αν πάμε στο www.pcidatabase.com μπορούμε από κει να κατεβάσουμε τους drivers που μας λείπουν. Ακόμα και αν δε το κάνετε αυτό, μπορείτε να βάλετε στην αναζήτηση στο www.google.com όλο το παραπάνω κείμενο (είτε ολόκληρο είτε ξεχωριστά το vendor id και ξεχωριστά το device id) και σίγουρα θα σας βγάλει αποτέλεσμα. Προκείμενου η αναζήτησή σας να είναι σωστή ορίστε κάτι σαν ‘download pci\ven_10ec&dev_8136&rev_02’. Αποκλείεται να μη σας βγάλει κάτι για να ξεκινήσετε να βρείτε αυτό που σας ενδιαφέρει. 

Όλες οι παραπάνω λύσεις είναι όταν έχετε φτάσει στο σημείο που πρέπει να βρείτε τον driver που ψάχνετε. Σε περίπτωση που θέλετε να προλάβετε κακοτοπιές (δείτε ποιοι drivers δεν υποστηρίζονται από το λειτουργικό σας σύστημα και πάρτε τους backup), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Driver MagicianLite. Μπορείτε να κατεβάσετε την trial version από εδώ (έτσι και αλλιώς μία φορά θα τους πάρετε backup). Το εκτελέσιμο πρόγραμμα είναι πολύ μικρό, μόλις 4MB (αν θέλετε μπορείτε να το κατεβάσετε και από εμας – έχουμε βάλει rapidshare link), και όταν τελειώσει η εγκατάσταση πατήστε Register Later. Το πρόγραμμα αυτό θα σας βρεί όλους τους Non-Microsoft device drivers και αφού τους κλικάρετε, μπορείτε να ορίσετε που θα τους πάρετε Backup, ώστε να τους έχετε διαθέσιμους σε ένα πχ. εξωτερικό σκληρό δίσκο όταν θελήσετε να κάνετε format στον υπολογιστή σας. Θα δείτε ότι υπάρχει και η δυνατότητα να κάνετε restore πχ. ύστερα από format. Δείτε screenshots εδώ.

Links σε αυτό το άρθρο

2. Κατεβάστε το Driver Magician από Rapidshare - http://rapidshare.com/files/420201369/DriverMagician.exe
3.  http://www.pcidatabase.com/   (εδώ μπορείτε να βρείτε λίστες με PCI Vendors & DEVICES)
4. http://www.zhangduo.com/udi.html  -  (ίδιο πρόγραμμα με το Driver Magician)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου