Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Οδηγός εγκατάστασης λειτουργικού στο Microsoft Virtual PC

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενο Post (Οδηγός Ασφάλειας στον Υπολογιστή) είναι πολύ χρήσιμο προκειμένου να μη μολύνουμε το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή μας (και για τα προγράμματα που είναι αμφιβόλου προέλευσης) να εγκαθιστούμε άλλα λειτουργικά συστήματα ή προγράμματα σε έναν δεύτερο υπολογιστή. Το Virtual PC είναι ιδανικό για τη διαδικασία αυτή. 

1. Κατεβάζουμε το Virtual PC από το site της Microsoft. Κάντε κλικ σε αυτό το Link.
2. Αφού το εγκαταστήσουμε, το ανοίγουμε από το Έναρξη – Προγράμματα – Microsoft Virtual PC. Η εικόνα θα είναι αυτή

3. Επιλέγουμε το New Next

4. Εδώ επιλέγουμε την πρώτη επιλογή (αφού φτιάχνουμε ένα καινούριο virtual machine)

5. Δίνουμε το όνομα του virtual machine. Εμείς εδώ θα εγκαταστήσουμε Windows XP (σε επόμενο οδηγό θα σας δείξουμε πώς να φτιάξετε ένα iso-image του επίσημου λειτουργικού που έχετε για να μπορέσετε να το εγκαταστήσετε με τη διαδικασία αυτή) και πατάμε Next και στην επόμενη οθόνη (όπου θα έχουμε επιλέξει σαν operating system τα Windows XP)

6. Μας βγάζει μία οθόνη για το αν θα χρησιμοποιήσουμε την RAM που μας προτείνει ή θα την ρυθμίσουμε εμείς (συνήθως την ρυθμίζουμε εμείς και την βάζουμε κοντά στο 1GB –αν βέβαια διαθέτουμε τόσο)

7. Προσθέτουμε νέο Virtual Hard Disk, το οποίο μας δείχνει αφενός που είναι αποθηκευμένο, αφετέρου μας αφήνει να ρυθμίσουμε το χώρο του (μέχρι 10GB φτάνει – τα λειτουργικά συστήματα δε χρειάζονται παραπάνω)

8. Αν δεν έχετε δημιουργήσει από πριν το folder όπου θα βρίσκεται ο νέος αυτός εικονικός δίσκος, θα σας ζητήσει να δημιουργήσει έναν τέτοιο, πατήστε Yes, create.
9. Η τελική εικόνα με συγκεντρωμένες τις πληροφορίες θα είναι αυτή. 


Εγκατάσταση λειτουργικού στο Virtual Pc.

1. Ανοίγουμε το Virtual PC από το Έναρξη – Προγράμματα – Microsoft Virtual PC και στην οθόνη που ανοίγει πριν πατήσω Start (με κλικαρισμένο το virtual machine που δημιουργήσαμε) κλικάρουμε στα settings

2. Μας ανοίγει ένας συγκεντρωτικός πίνακας όπου βλέπουμε όλες τις ρυθμίσεις μας. Αυτή η ρύθμιση που μας ενδιαφέρει είναι η κάρτα δικτύου μας (Network Aadapters). Εκεί αλλάζουμε και βάζουμε Local only για να τρέχει το virtual machine τοπικά και να μην υπάρξει conflict με τη κάρτα δικτύου (ειδικά αν είμαστε σε δίκτυο).

3. Πατάμε ok και κάνουμε start το virtual machine που δημιουργήσαμε. Δείχνει ότι κάνει boot και κολλάει στο DHCP. Αυτό γίνεται γιατί είναι σαν να είναι ένα καινούριο – άδειο μηχάνημα που δεν έχει εγκατεστημένο λειτουργικό πάνω του. Αφού έχουμε δημιουργήσει το iso-image που αναφέραμε νωρίτερα, στη κονσόλα του Virtual PC, πάμε στο CD Capture iso image (και στο παράθυρο που ανοίγει βάζουμε το iso που φτιάξαμε). Αφού το βάλουμε, πάλι στη κονσόλα του Virtual PC πάμε Action Reset και στην ουσία κάνουμε reset τον υπολογιστή μας (αν για κάποιο λόγο δε ξεκινήσει format, κατά την εκκίνηση του virtual machine Πατήστε Delete, μπείτε στο BIOS και βάλτε boot priority το CD – ανάλογη διαδικασία έχουμε περιγράψει σε προηγούμενο post μας – Οδηγός Εγκατάστασης Windows 7). Ξεκινάει λοιπόν το format. Μετά από λίγη ώρα θα πρέπει – ανάλογα – να βλέπετε κάτι τέτοιο στην εικόνα του Virtual Pc.

4. Αν για το ποντίκι σας εγκλωβιστεί μέσα στο virtual machine μπορείτε με δεξί Alt και κλικ, να βγείτε από τη κονσόλα του Virtual PC.
5. Αφού εγκαταστήσουμε το λογισμικό μας, δίνοντας το product key που έχουμε θα δούμε μία οθόνη σαν και αυτή. 

6. Αν θέλουμε να τεστάρουμε ένα πρόγραμμα που κατεβάσαμε κάνουμε drag & drop από το pc μας στο virtual machine (είναι τόσο απλό!) και ξεκινάμε την εγκατάσταση (εδώ βάλαμε το setup file του Virtual PC). 

7. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να τεστάρουμε προγράμματα σε ένα εικονικό μηχάνημα.


Ευχαριστούμε για την ανάγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου